Visie

koen

Koen Logtens (oprichter Hakoena)

“Theater verblijdt, bevrijdt en verbindt..”
“Vanuit ontspanning ontstaat creatie.” Dat betekent dat inspiratie (goede ideeën) vaak ontstaat als je op een ontspannen manier en met plezier dingen doet. De basisvoorwaarde voor elke cursus is een open, veilige en vertrouwde sfeer creëren binnen een groep zodat iedere leerling zich op zijn gemak voelt, zichzelf kan zijn , gezien wordt en het gevoel heeft dat hij erbij hoort. Dan ontstaat er ruimte om je te verbinden met anderen, vrij te ontdekken, te genieten, te leren en het maximale uit jezelf en anderen te halen.
Naast het aanleren van vaardigheden aan de hand van methodieken staat het spelplezier in de lessen  voorop tezamen met gewoon ‘DOEN’! Met het laatste wordt bedoeld dat de cursist geleerd wordt in zijn lijf te komen en met zijn hele ziel en zaligheid te spelen en/of te dansen en te zingen. Niet denken, maar doen! Het gaat hierbij niet om wat goed is en wat fout; dat is subjectief. We hebben het in de lessen alleen over wat goed voelt voor jezelf en wat al dan niet werkt voor het publiek. Je komt hier achter door te ervaren en te ontdekken.”

Compilatie ‘de koning van de Savanne’ (2016)

Hakoena onderscheidt zich in de kern van andere aanbieders door met de juiste docenten persoonlijk en kwalitatief hoogstaand onderwijs te bieden, waarbij plezier altijd voorop staat.
Met als gevolg dat Hakoena staat voor:

 • Kwaliteit. Door specialisatie.
 • Pedagogisch klimaat. Een goed pedagogisch klimaat is de basis om tot leerprestaties te komen; elke cursist moet gezien worden, elk kind moet zichzelf kunnen zijn en elk kind hoort erbij (veiligheid).
 • Onderwijs. Een school die een onderwijsprogramma aanbiedt, waarbij cursisten persoonlijk worden begeleid.
 • Ontwikkeling. Goede begeleiding van kinderen/jongeren/ volwassenen en aandacht voor de persoon, maar ook als springplank en open podium voor talent.
 • Contact. De lat moet laag liggen voor kinderen om zich op te geven en tegelijkertijd moet de lat laag liggen voor kinderen, maar ook ouders om bij docenten aan te kloppen voor vragen, advies, problemen. Contact is belangrijk.
 • Doorstroommogelijkheden. Naar professionele muziek-/theateropleidingen.
 • Toegankelijkheid. Iedereen kan bij Hakoena terecht, daar is de kwaliteit voor, ook voor eventuele uitbreiding naar lichamelijk/verstandelijk gehandicapten, (kans)armen door het aanbieden van speciale programma’s, aanbieden dramatherapie.
 • Verbinding. Samenwerken met verschillende partijen om ieders kwaliteiten te gebruiken en elkaar te versterken (excellentie)

Screenshot_2015-09-15-10-13-12-1-1Screenshot_2015-10-30-14-13-23-1

 

 

 

 

 

 

Screenshot_2015-10-17-10-52-41-1

Screenshot_2015-09-15-10-09-02-1

 

 

 

 

 

 

 

Aan de ene kant heeft Hakoena het echte schoolgevoel; een veilige plek waar theater samenkomt, waar leerlingen (door) kunnen groeien en waar iedereen welkom is. Aan de andere kant is het ook een serieuze opleidingsplek, om de kansen op een toekomst in de theaterwereld te vergroten voor al het talent uit Nijmegen en omstreken. Hiervoor zijn de volgende punten van belang:

 1. Plezier
  Belangrijk voor plezier is de sfeer, die moet goed zijn. In het gebouw, tussen de kinderen, tussen de docenten onderling en zeker ook tussen de docenten en de kinderen. Met wat voor reden iemand ook naar Hakoena komt, voor de lol, voor zijn/haar opleiding; iedereen moet met een grote glimlach weer weggaan. Hiervoor is de balans tussen plezier en opleiding ook erg belangrijk. Je wilt niet dat kinderen weggaan omdat het niveau niet hoog genoeg is, maar je wilt ook niet dat ze zich niet op durven te geven omdat de drempel te hoog is. Om dit op te vangen biedt Hakoena speciale programma’s voor ambitieuze en getalenteerde leerlingen. Deze vormen samen een speciale opleidingstak binnen Hakoena waar kinderen ook auditie voor moeten doen.2. Persoonlijk
  Een goede begeleiding van de kinderen is in de eerste plaats nodig om het plezier erin te houden. Kinderen moeten zich veilig voelen, gehoord worden, maar ook geprikkeld. Hakoena maakt persoonlijk door begeleiding te bieden. De ontwikkeling van een kind staat immers voorop.
  Voor de kinderen die Hakoena willen gebruiken om verder te komen in het vak is het ook erg belangrijk dat ze goed worden begeleid en voorbereid worden op de ‘harde’ theaterwereld.

  3.            Kwaliteit gegarandeerd
  Hakoena richt zich specifiek op (musical)theater en biedt op dit gebied een didactisch onderbouwd onderwijsprogramma. De combinatie van aan de ene kant het zorgen voor een pedagogisch klimaat en aan de andere kant het bieden van persoonlijke begeleiding, zorgen voor optimale leerprestaties. Ieder kind op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo.

4.            De juiste docenten
De docenten zijn (grotendeels) verantwoordelijk voor de vorige drie punten. Docenten moeten kundig zijn, passie hebben voor hun vak, maar tegelijkertijd ook kunnen zorgen voor een goed pedagogisch klimaat. Plezier, veiligheid en ontwikkeling staan immers voorop.
1412182762839