Balans in de klas (groep 6 t/m 8 van het BO en groep 1 en 2 van het VO
‘Op school leer  je een les en dan doe je test, in mijn lessen doen kinderen de test en dan leren ze de les.’ – Koen Logtens

Mijn naam is Koen Logtens, eigenaar van Theaterschool Hakoena en ik doe niets liever dan mensen begeleiden in hun ontwikkeling.
Mijn lessenseries gaan over jezelf leren kennen, samenwerken, ontspannen en het creëren van een veilige sfeer in de groep.
Rust (of beter gezegd balans) in de klas begint bij rust (balans) in jezelf. De basis hiervan is weten dat je helemaal ‘oké’ bent.
Weten dat je oké bent, betekent jezelf zijn en je veilig voelen. Het individu staat hier niet los van het
groepsproces en het groepsproces staat niet los van het individu.
We zien dat als kinderen zonder oordeel zichzelf mogen zijn, veel externe druk wegvalt en de weg vrij is voor ontwikkeling.
In een aantal lessen probeer ik een positieve bijdrage te leveren aan een veilige, verbindende en vertrouwensvolle sfeer en zelfbewustzijn en de authenticiteit van leerlingen.
Dit doen wij in samenspraak met de leerkrachten zodat de leerkrachten ook de tools hebben om deze input voort te zetten.

Thema’s die in deze lessen aan bod kunnen komen zijn:
Rust ervaren, lichaamsbewustzijn, voelen, omgaan met weerstand, contact maken met jezelf en de ander, trouw zijn aan jezelf, omgaan met emoties, samenwerken, ademkracht, denken versus voelen, zelf verantwoordelijkheid nemen, denken in mogelijkheden, de wet van oorzaak en gevolg (actie – reactie), de wet van energie, verbinden met jezelf en anderen ik + jij = wij. Ieder op zijn eigen niveau.
Daarnaast combineren we deze leerdoelen met creatieve opdrachten. Ervaren en het plezier staat voorop. Op deze wijze brengen we het hoofd in het hart en ontstaat er balans tussen het gevoel en het verstand.

‘Je kan nog zoveel weten, als je jezelf niet kent, wat weet je dan?

Bij Univibes (together we create) sprak Koen in onderstaand fragment met Tim Douwsma over een aantal oefeningen die hij met kinderen in de klas doet om kids te laten zien dat ze oke zijn en in hun kracht mogen gaan staan. .