Ha! Koen! Ah…..de oprichter van Hakoena

Koen mag in het lijstje interviews niet ontbreken! Als vader van theaterschool Hakoena willen we hem natuurlijk ook voorstellen. Alhoewel, wie kent hem niet? Voor Koen hebben we daarom wat meer vragen. We zijn natuurlijk erg benieuwd wat er nog meer speelt rondom Hakoena! 

Naam: Koen Logtens
Discipline: Spel
Oprichter van Theaterschool Hakoena

Wat betekent Hakoena voor jou?

Hakoena betekent voor mij: werk, passie, ontwikkeling, thuis, persoonlijk, geweldige werkgroep met vrijwilligers, veilig, jezelf zijn, gezien worden, erbij horen, fijne collega’s, plezier en een plek waar cursisten zichzelf kunnen uiten en zichzelf kunnen ontwikkelen op het gebied van theater. Daarnaast zie ik leerlingen ook op persoonlijk vlak groeien en dat maakt me blij. 

Waarom ben je Hakoena begonnen?

Na de pabo en de musicalopleiding kwam ik erachter dat ik meer van betekenis kan zijn voor anderen als ik lesgeef. Dan kan ik mensen verder helpen in hun ontwikkeling. Daarnaast wilde ik mensen een plek geven om acteer- en musicallessen te volgen. Ik vind het prachtig om te zien dat kinderen wat stilletjes binnen komen en na een tijdje volledig in hun kracht gaan staan en geloven in zichzelf. Of kinderen met aanleg die zich door middel van inzet en oefenen tot ware talenten ontpoppen. Dit is waar ik het voor doe! 

Als je iets over zou moeten doen, wat zou je dan anders doen?

Dat weet ik niet zo goed. Ja ik heb fouten gemaakt maar daar heb ik dan ook van geleerd. Als ik het over zou doen, zou ik wss dezelfde fouten maken en er weer opnieuw van leren. Ik zeg ook vaak tegen leerlingen: als je bij elke fout die je maakt stil blijft staan, mis je de kansen die erna komen. De grootste fout die je kan maken is bang zijn om een fout te maken.

Hoe vinden jouw kinderen het dat hun vader een theaterschool heeft?

Ze vinden het allebei leuk dat ik doe wat ik leuk vind, maar Kas mijn oudste zou nooit een theaterschool willen; met vlagen veel te veel stress zegt ie dan wel eens. ‘Geef mij maar gewoon een baas en elke maand salaris!’.

Ik kan daar dan wel om lachen want ergens snap ik hem wel. Kate de jongste, volgt musicallessen bij Hakoena. Zij vindt het heerlijk om te dansen, zingen en spelen. Ook vindt ze het wel bijzonder dat ik wat anders doe dan de meeste andere mensen. Tja, zij zou ook wel les willen geven! Dat lijkt haar superleuk! 

Hakoena heeft ook een stichting die Hakoena steunt. Wat doet deze stichting precies?

Vorig jaar is er een stichting opgestaan: ‘stichting vrienden van Hakoena’. Het bestuur zag dat het moeilijk was om als theaterschool projecten te realiseren. Er liggen heel wat plannen en projecten die kansen bieden voor jeugd, jongeren en volwassenen. Vaak gaat dit gepaard met voorstellingen en die kosten veel geld. De kaartverkoop is vaak niet dekkend. Ook de professionals die meedoen aan projecten zullen betaald moeten worden. Kostuums, decor, theaters, techniek, alles kost geld.

De stichting wil een bijdrage leveren op drie pijlers:

  • 1. Een podium voor iedereen!  Hakoena heeft als doel elke leerling ervaringen op te laten doen in een theater. Daar is ondersteuning voor nodig.
  • 2. Stichting Vrienden van Hakoena wil ondersteuning bieden om  een Cursusaanbod en Projecten te realiseren voor leerlingen met een beperking in samenwerking met cursisten van de theaterschool. Een mooi voorbeeld hiervan was de voorstelling: ‘ik ben ongekend anders’! Een bijzondere coproductie die gemaakt werd door kleurrijke mensen met en zonder beperking.
  • 3. leerlingen met aanleg en ambitie kunnen binnen Hakoena doorstromen naar de HAM (Hakoena Academie Musical) en de HAA (Hakoena Academie Acteren). Het ontwikkelen van programma’s en curriculum kost geld. De academie zit in Wijchen en ik zie dat de brug om naar Wijchen te gaan soms nog een brug te ver is voor ouders terwijl er op alle locaties veel talent rondloopt. Hoe gaaf zou het zijn als we in de toekomst een busje en een chauffeur zouden hebben die de leerlingen in en rondom Nijmegen op komt halen zodat talenten zichzelf verder en op niveau kunnen ontwikkelen.

Om dit allemaal te kunnen realiseren heeft de stichting wel €80.000,- nodig. Er is dus nog een weg te gaan.

De stichting haalt geld binnen door middel van subsidieaanvragen en steun van donateurs, vrienden en partners en acties zoals de raboclub actie en de actie van de vrienden loterij. Via www.stichtingvriendenvanhakoena.nl vind je meer info m.b.t. de stichting

Hoe gaat het nu tijdens corona met alle werkzaamheden?

Het blijft spannend en doet een beroep op veerkracht, flexibiliteit en doorzettingsvermogen. We hebben net als meerdere sectoren verlies geleden. Dankzij de loyaliteit van cursisten hebben we de eerste golf doorstaan en daar ben ik ze heel dankbaar voor. We geven ook veel schoolprojecten. Veelal in de maanden maart april, mei en juni. Deze vielen allemaal weg. Ook hebben we in november sint activiteiten. Dit jaar vallen die allemaal weg. We hadden een gigantisch gaaf en coronaproof plan maar dat is helaas afgekeurd door de gemeente Nijmegen. 

Maargoed: het is nog niet zo erg als in de horeca of de evenementen wereld waar alles echt platligt. Ik vind het zeer bedroevend te zien wat daar gebeurt en hoe deze sector lijdt. 

Mis je zelf niet het podium zo af en toe?

Ik mis de optredens tijdens de kasteelfeesten en de optredens zoals de dag van het levenslied als Mr Vinex met mijn Vinettes, 

Ik zou ook heel graag nog een keer een hoofdrol willen vertolken in een semiprofessionele productie. Rollen als Dr Jeckyll, Mr Andrews in Titanic of de regelaar uit Miss Saigon lijken me geweldig!

Als jouw vrouw zou moeten beschrijven wat het succes van Hakoena veroorzaakt dan?

Zou ze zeggen dat mijn enthousiasme, het enthousiasme van de docenten, de leerlingen, alle vrijwilligers en haar eigen rol aan de achterkant daar allemaal aan bijdragen.

Wat zou je nog meer willen doen met Hakoena?

  • Ik wil heel graag eind mei en juni de jubileumvoorstellingen neerzetten!
  • Ik wil in 2022 een gruwelijk gave versie van Shrek neerzetten (onze uitgesteld megaproductie)
  • En uiteraard het project: ik ben ongekend anders, deel 2! 
  • Ik zou nog ooit een vette musical neer willen zetten met ons docententeam. Een musical voor onze cursisten. 
  • En mijn ultieme droom is een eigen gebouw!! Met een klein theate (125 zitplaatsen) !! Hoe gaaf zou dat zijn!

Hoe groot moet Hakoena worden volgens jou?

Ik wil binnen 3 jaar doorgroeien naar 1000 leerlingen of meer.  Groot worden door ‘klein’ te blijven’. Een leerling mag nooit in de massa verdwijnen; iedereen moet gezien worden, zichzelf kunnen zijn en erbij horen! Persoonlijke aandacht, hart voor mensen en passie voor het vak zijn hierbij de belangrijkste waarden. Deze moeten, ongeacht groei, altijd overeind blijven.

 

Meer nieuws

Teamcoaching balans in de klas

Teamcoaching balans in de klas ‘Alles wat we in onszelf opschonen geven we niet door aan de volgende generaties’ – Koen Logtens Alle oefeningen die we doen, zijn…

Lees meer

Vriendenloterij

Beste Hakoena-vrienden, cursisten, vrijwilligers en ouders, Wij hebben nieuws voor jullie! Op 28 maart, tussen 19:00 en 22:00, nodigen we jullie uit om de telefoons tevoorschijn en niet…

Lees meer

NIEUWE PRODUCTIEGROEP 17+

Lees meer